EL MONESTIR DE SANTA MARIA DE RIPOLL

 

 

El Monestir de Santa Maria de Ripoll, el Bressol de Catalunya, va ser fundat fa més de 1.100 anys pel comte Guifré el Pilós. Amb el temps, es va convertir en un punt de referència no només històric i religiós, sinó també cultural, artístic i econòmic. Destaca la magnífica portada romànica, una de les joies de l'escultura europea, i l'imponent claustre de doble planta. A l'interior hi trobem peces modernistes, la tomba de Guifré i testimonis de la vida monàstica i del treball dels reconeguts monjos copistes de l'Scriptorium.

EL BRESSOL DE CATALUNYA

El comte Guifré el Pilós va fundar el Monestir Ripoll l'any 880, durant el procés de repoblació de les terres del Pirineu i la plana d'Osona, deshabitades després de l'època de domini musulmà. En un principi, el Monestir de Santa Maria era un petit temple benedictí, però ja en els primers segles de vida va créixer de manera constant i veloç, fins a convertir-se en un centre de gran rellevància cultural, artística, religiosa i econòmica.

SCRIPTORIUM, BIBLIOTECA I ANYS D'ESPLENDOR

Aquesta expansió es va iniciar al segle X, quan l'Abat Arnulf va fundar l'Scriptorium, un centre de còpia de llibres ubicat al Monestir. Allí hi treballaven monjos benedictins especialitzats, que copiaven a mà llibres d'una gran varietat temàtica. Aquesta diversitat de continguts aplegats a la biblioteca monàstica va atreure estudiosos cap a Ripoll. Gràcies a l'especialització, els escribes produïen llibres de gran qualitat i bellesa formal. El millor exemple són les Bíblies del segle XI, referents a nivell europeu.

 

 

 

 

 

LA PORTADA ROMÀNICA: LA BÍBLIA SOBRE PEDRA AL COR DEL PIRINEU

La portada romànica en forma d'arc de triomf es va construir el segle XII, en plena època d'esplendor, riquesa i poder del Monestir. Per la seva originalitat, qualitat i dimensions, la portada està considerada una de les obres més importants de l'escultura romànica europea. 

 

 

 

 

 

 

EL CLAUSTRE I ELS TESTIMONIS DE LA VIDA MONÀSTICA

L'harmoniós claustre es va iniciar també al segle XII, amb la construcció de la planta baixa de la galeria nord. És precisament en aquest sector del claustre on hi trobem arcs i capitells de grandíssim valor. Als passadissos del claustre hi trobem testimonis dels edificis que anteriorment el rodejaven, fet que ens permet saber més de l'organització del Monestir i de la vida dels benedictins.

 

 

 

 

 

 

LA TOMBA DE GUIFRÉ, LA RENAIXENÇA I EL SIMBOLISME CATALÀ

A l'interior de la basílica, reconstruïda a finals dels segle XIX després de mig segle d'abandonament, hi trobem la tomba de Guifré el Pilós, comte fundador del temple i simbòlicament fundador de Catalunya. També hi podem admirar peces com el mosaic de Santa Maria  i la reproducció de l'estendard modernista de Puig i Cadafalch. Aquestes obres d'art ens permeten reflexionar sobre el paper clau del Monestir durant la Renaixença i el seu rol simbòlic per a Catalunya.

TURISME A RIPOLL, EL RIPOLLÈS, GIRONA I EL PIRINEU CATALÀ

La visita al Monestir de Ripoll és una cita imprescindible per a tots aquells que facin turisme a Ripoll i la comarca. El Ripollès, les comarques de Girona i el Pirineu català en general ofereixen un ampli espectre de possibilitats al visitants, amb allotjament de tot tipus (cases rurals, hotels, càmpings) i una diversificada oferta que agradarà tant als amants del turisme cultural o gastronòmic, als que busquen el descans i als més actius (ruta btt, esquí o excursions). Sigui quin sigui l'objectiu de la vostra visita a Ripoll, no deixeu passar l'oportunitat d'aturar-vos al Monestir de Santa Maria.